Git, Internet

Jak usunąć repozytorium GitHub

GitHub to popularna opcja prezentowania projektów online, a tworzenie nowych repozytoriów dla projektów pobocznych może być dość uzależniające. Jeśli na swoim koncie masz o jeden za dużo repozytoriów i chcesz uprościć swój profil, czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak usunąć repozytorium w GitHub.

Ostrzeżenia dotyczące usuwania repozytorium w GitHub

Możesz usunąć dowolne repozytorium lub fork, jeśli jesteś właścicielem organizacji lub masz uprawnienia administratora do tego repozytorium lub forka. Należy jednak pamiętać o kilku rzeczach:

  • Usunięcie rozwidlenia nie ma żadnego wpływu na wcześniejsze repozytorium. Usunięcie repozytorium prywatnego spowoduje usunięcie wszystkich powiązanych forków, ale usunięcie repozytorium publicznego nie będzie miało żadnego wpływu na rozwidlenia.
  • Usunięcie repozytorium spowoduje usunięcie wszystkich wiki, problemów i komentarzy związanych z repozytorium. Po usunięciu nie ma możliwości przywrócenia repozytorium . Nie mów, że cię nie ostrzegaliśmy.

Jak usunąć repozytorium w GitHub

Aby rozpocząć proces usuwania, otwórz GitHub i zaloguj się na swoje konto.

Kliknij ikonę swojego profilu w prawym górnym rogu i wybierz Twoje repozytoria .

Kliknij Twoje zasoby

Na tej stronie znajdź repozytorium, które chcesz usunąć, i kliknij tytuł. Następnie znajdź pasek narzędzi u góry i kliknij kartę Ustawienia .

Karta Ustawienia

Przewiń do samego dołu strony, aż zobaczysz sekcję Danger Zone . Tutaj kliknij Usuń to repozytorium .

Kliknij Usuń to repozytorium

Zobaczysz teraz wyskakujące okienko z pytaniem, czy na pewno chcesz usunąć repozytorium. Wpisz nazwę repozytorium w polu tekstowym i kliknij przycisk Rozumiem konsekwencje, usuń to repozytorium .

Czy na pewno pop-up

Jeśli nie masz pewności co do usunięcia wszystkich danych, możesz zamiast tego spróbować zarchiwizować repozytorium. W tej samej sekcji Danger Zone wybierz Archive this repository . Spowoduje to przełączenie repozytorium w tryb tylko do odczytu, ale inni użytkownicy nadal będą mogli go rozwidlić. Następnie zawsze możesz wrócić do strony ustawień repozytorium i kliknąć Przywróć to repozytorium, aby przywrócić je do życia.

Po usunięciu repozytorium wrócisz na stronę główną GitHub, a baner u góry poinformuje Cię, że repozytorium zostało pomyślnie usunięte.